Головна  →  Новини  →  19 березня 2021

Всесвітній день Землі у сучасному онлайн форматі або як позбутись цифрових відходів у часи глобальної діджиталізації

Всесвітній день Землі у сучасному онлайн форматі або як позбутись цифрових відходів у часи глобальної діджиталізації

Управління екології та природних ресурсів КМДА разом з Всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it Ukraine» закликає всіх охочих приєднатися до міжнародної акції Цифрового прибирання «Digital Cleanup», яка відбудеться 20 березня 2021 року. 

Щороку Інтернет та його допоміжні системи виробляють 900 мільйонів тонн СО2. З такими темпами через десятиліття мережа Інтернету споживатиме 20% загальної енергії у світі. 

«Цифрове сміття вміє ховатися подалі від людського ока: маловідомі програми, непотрібні електронні листи, дублікати фотографій, беззмістовні відео, хмарні сховища з невикористовуваними файлами – сервери перетворюються на смітники, які стають джерелом СО2. Зі збільшенням кількості користувачів зростає й масив спожитої електроенергії», - зазначає начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Тому так важливо регулярно приділяти час сортуванню та видаленню своїх цифрових відбитків, які споживають світову енергію та впливають на наше довкілля.

Факти, які вражають і переконують діяти:

  • кожен спам-лист викидає в атмосферу приблизно 0,3 грама CO2, під час відправлення мільярду спам-листів утворюється стільки ж парникових газів, як від роботи 3 мільйонів автомобілів;

  • вуглецевий слід в Інтернеті та системах, що підтримують його, становить близько 3,7% загальносвітових викидів парникових газів, цей відсоток можна порівняти з впливом світової авіаційної галузі;

  • щодня Google використовує 15 616 МВт-год енергії – це більше, ніж виробляє дамба Гувера, яка може забезпечити живлення 1 млн жителів на день;

  • за рахунок енергії, яку ви використовуєте для потокового відео (у середньому 2 години на день), ви можете проїхати до 3000 км за допомогою електричного скутера на рік;

  • для видобутку біткойнів потрібно більше енергії, ніж витрачає Нова Зеландія за рік.

Дізнайтеся більше та зареєструйте свій результат цифрового прибирання на сайті letsdoitukraine.org.  

«Цифрове прибирання – це не тільки про екологічну відповідальність, але й про чистоту робочого простору та збільшення ефективності, задоволення від роботи, відповідальне споживання земних ресурсів», – зазначає Юлія Мархель, президентка Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine».

Приєднуйтеся до світового цифрового очищення, діліться досягненнями з родиною, друзями, колегами. Публікуйте результати прибирання в соціальних мережах із хештегами #digitalcleanupletsdoitukraine #digitalcleanup #earthrise. 

Зменшуйте використання технологій та Інтернету, вільний час присвячуйте прогулянкам на свіжому повітрі – і для екології полегшення, і для здоров’я користь.

Інформаційна довідка:

«Let’s Do It Ukraine» – це Всеукраїнський молодіжний рух, який протягом 6-ти років активно діє в 24 областях України завдяки активістам, органам місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5  млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах: Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day», «Зробимо Україну чистою разом», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest» та інших. Організація є частиною міжнародного руху «Let’s Do It World», який об’єднує 180 країн та понад 30 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети і є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку