Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

«Зелений менеджмент міста – один з пріоритетних напрямів роботи КМДА», - Олександр Возний

Опубліковано 12 березня 2021 року о 10:09
фото

10-12 березня відбувся черговий модуль Академії міського озеленення, у межах якого свої теоретичні та практичні знання поглиблювали робітники комунальних підприємств з озеленення та балансоутримувачі зелених насаджень Києва, Вінниці, Полтави, Житомира. Вони мали можливість ознайомитись з екологічним досвідом управління парками, принципами утилізації органічних відходів у зелених зонах та на практиці опанувати методику обрізки старовікових дерев у ботанічному саду.

«Зелений менеджмент міста – це один з пріоритетних напрямів роботи КМДА. Підхід до озеленення має бути комплексним, від проєктування зелених зон до створення та підтримки сталої екосистеми міста в цілому. Тому так важливо регулярно організовувати подібні заходи для наших спеціалістів з озеленення та знайомити їх з кращими українськими та зарубіжними практиками. Ми також відкриті до діалогу з громадськістю, експертами та мешканцями міста для спільної роботи над екологічним благополуччям Києва», - зазначив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Перший день Академії був присвячений розгляду досвіду з виконання програм розвитку зелених зон та стратегій розвитку зелених каркасів міст, створенню інтерактивних мап інвентаризації зелених насаджень, окрім того - розглянуто підходи до планування та утримання спеціалізованих зелених насаджень.

Управління екології та природних ресурсів поділилось з учасниками власним досвідом комплексного управління озелененням Києва. Зокрема, хто і як здійснює управління та адміністрування зеленими зонами в Києві, наскільки важливим для мегаполісу є зелені насадження та як планувати озеленення при проєктуванні чи реконструкції вулиць і доріг. 

Київзеленбуд анонсував оновлення Програми розвитку зеленої зони м. Києва до 2030 року, публічна презентація якої має відбутись незабаром, та створення реєстру зелених зон столиці. А також поділився з колегами практичними порадами щодо вибору посадкового матеріалу в залежності від екотопів, боротьби з карантинними рослинами і шкідниками та головними засадами захисту об’єктів та територій ПЗФ.

Протягом другого дня Академії відбулася серія лекцій щодо екологічного досвіду в управлінні парками та лісопарковими зонами, утилізації органічних відходів на території зелених зон та фахова екскурсія у Сирецькому дендрологічному парку з обговореннями діяльності розсадників, компостування, акліматизації та догляду за деревами, зеленими огорожами. Практична частина була присвячена майстер-класу з канатної обрізки старовікових дерев.

Під час третього дня навчання учасники обговорили особливості та проблеми при проектуванні зелених громадських зон у межах діючого нормативно-правового регулювання, що стосується благоустрою, а також підсилення комунікації балансоутримувачів зелених територій з громадськістю. Практична частина була присвячена лекції щодо користі та цінності дерев у місті, їх життєвому циклу, запобіганню ураження дерев омелою та методиці обрізки дерев, спираючись на вітчизняний та зарубіжний досвіди.

У заході взяли участь  представники установ, які є балансоутримувачами зелених насаджень у місті, управління екології, науковці, експерти з екології, міські планувальники, досвідчені арбористи, кваліфіковані архітектори, громадські організації.

Довідково. Академія міського озеленення здійснюється за підтримки німецького товариства міжнародного співробітництва «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» в межах проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ».

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux