КМДА Київська міська державна адміністрація


4 березня 2021

Торгівля первоцвітами карається штрафом від 1700 до 3655 грн.

Торгівля первоцвітами карається штрафом від 1700 до 3655 грн.

Управління екології та природних ресурсів звернулося до правоохоронних органів з проханням посилити контроль за збереженням ранньоквітучих рослин, які занесені до Червоної книги України. Тож у лісопаркових господарствах працюватимуть мобільні патрульні групи, а предствники Національної поліції та Державної екологічної інспекції переслідуватимуть квіткових браконьєрів на стихійних ринках.

Щовесни після сходу снігу в Україні розпочинається активне знищення первоцвітів. Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у незначних за площею місцях зростання і до повного виродження а потім і вимирання популяції. 

“Купуючи квіти в метро або на зупинках громадського транспорту, кожен ризикує стати співучасником знищення природи, адже одна вирвана квітка виду «підсніжник» – це вкрадене життя у 45 паростків. Квіти зазвичай виривають з цибулинами і везуть разом з ними щоб продовжити термін свіжості букетів, відновлення рослин у природі після цього вже неможливе”, - зазначає очільник Управління екології та природних ресурсів Олександр Возний.

Під загрозою зникнення в Україні сьогодні такі первоцвіти:

  • підсніжник звичайний; 

  • крокус; 

  • тюльпан дібровний; 

  • проліска сибірська; 

  • сон-трава; 

  • горицвіт весняний; 

  • первоцвіт дрібний; 

  • шафран сітчастий та інші.

Управління закликає всіх свідомих громадян утриматись від придбання первоцвітів та нагадує, що торгівля ними переслідується органами Національної поліції та Державною екологічною інспекцією і карається штрафом від 1 700 до 3 655 грн. 

“Давайте будемо відвертими: як тільки зникне попит на купівлю таких квітів, зникне і пропозиція.Якщо хочете зробити приємне собі чи своїм коханим, завжди можна обрати для подарунку живу рослину у горщику, яка залишить приємні спогади на довгий час. А дикі квіти пропоную залишити природі, особливо рідкісні, які знаходяться під загрозою зникнення”, - додає Олександр Возний. 

Довідково. Незаконний збір і реалізація рідкісних занесених до Червоної книги України ранньоквітучих рослин заборонені Законом України «Про Червону книгу України», та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Затверджені у 2012 році зміни до Закону України «Про Червону книгу України» забороняють реалізовувати не тільки первоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені у штучних умовах без відповідної ліцензії.




 





При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.